Sungguh penat di rasakan pada minggu ni, walaupun minggu ni merupakan midsem break UNSW. From 1-4 Sept. haritu pergi Tasmania. Pastu balik berehat kat rumah sebelum midsem test untuk Development Economics next week, worth of 30%.
Nampak gayanya blog ini akan di transform menjadi blog resepi tak lama lagi.
Apa-apa pun haritu sebelum raya saya ada mengidam nak makan chocolate chip cookies with nuts. Nadia suggests buat white choc chip with macadamia. SO kami beli la bahan2 (choc chip n macadamia je pun, yang lain korek dalam gobok je)
Aku buat the night before kteorg pergi Tassie, dapat around 39 biji untuk size tapak tangan (1 tbsp each scoop before bake).
Wet and dry ingredient |
Lepas di scoop - I tablespoon each |
Hasilnya.. lembik mula2 tapi bila di sejukkan kat redai macam ni dia akan keras dan crunchy.. |
Resepinya aku cnp from KakZu punya blog. Thanks Kakzu my sifu.. Nanti balik Malaysia seriously akan pergi berguru dengan KakZu. :)
BAHAN BAHAN
250 gm mentega
70 gm gula halus
80 gm gula perang (I used white sugar je semua)
1/2 tsp esen vanilla
1 biji telur
1 telur kuning
60 gm almond nibs (Ganti dengan chopped macadamia nuts, I used 100g)
40 gm oat (I omit since I dont have it)
250 gm cip coklat (I used white chocolate chips instead of milk one)
BAHAN AYAK
300 tepung gandum
10 gm serbuk koko
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonate
50 gm susu tepung (I omit since I dont have it)
CARA CARA
Putar mentega ,gula, gula perang dan vanilla hingga sebati
Masukkan telur kuning, telur dan putar sebati
Masukkan campuran tepung
Masukkan kekacang, oat dan cip coklat , gaul sebati
Gaul doh hingge menjadi doh yang lembut
Sudukan adunan ke dalam loyang @ cubit cubit sebesar ibu jari
Bakar di dalam oven selama 20 minit pada suhu 170 c.
SELAMAT MENCUBA!
Till then,
Izzah Mohammad
No comments:
Post a Comment